Премиерът на Ирак Адел Абдел Махди помоли Съединените щати да изпратят делегация в Багдад, за да започнат подготовката за изтегляне на техните войски, съобщиха от неговия кабинет този петък, предаде АФП.

В телефонен разговор късно в четвъртък с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Абдел Махди "поиска да бъдат изпратени делегати в Ирак, за да се определят механизмите за изпълнение на решението на парламента за безопасното изтегляне на (чуждестранните) сили от Ирак".

Около 5 200 американски войници са разположени в бази в Ирак, откъдето подкрепят местните войски, предотвратяващи възобновяване дейността на групировката Ислямска държава.

Те съставляват по-голямата част от по-широка коалиция, ръководена от САЩ, поканена от иракското правителство през 2014 г. да помогне в борбата с джихадистите.

Разгръщането им се основава на споразумение между двете страни, което никога не е било ратифицирано от парламента на Ирак.

Но в неделя парламентът на Ирак гласува в подкрепа на отмяната на поканата и отстраняването на всички чуждестранни войски от страната.

Съединените щати нямат намерение да обсъждат с иракските власти изтегляне на американските войски от Ирак, предадоха Франс прес и Ройтерс. Агенциите се позоваха на изявление на говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегас.

"На този етап всяка американска делегация, която отиде в Ирак, няма да обсъжда изтегляне на американските войски от страната. Въпреки това има нужда от обсъждания между правителствата на САЩ и Ирак не само по въпросите на сигурността, но и в сферата на финансовото, икономическото и дипломатическото сътрудничество", изтъкна Ортегас.

Ролята на Съединените щати в борбата срещу групировката "Ислямска държава" е от първостепенно значение и ще бъде трудно за предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната организация да продължи борбата без американско присъствие в Ирак, заяви днес високопоставен американски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Помощник-държавният секретар на САЩ за Близкия изток Дейвид Шенкър подчерта, че Вашингтон няма да приеме Техеран да му поставя условия за започване на преговори между тях.