Ваксината на компанията „Модерна“ срещу COVID-19  произвежда антитела, които могат да са налични в организма 90 дни след ваксинирането. Това съобщи „Франс прес“, като се позова на публикация в научното издание „Ню Ингланд джърнъл ъв медсин“.

Продължителността на защитата, осигурявана от ваксината, е несъмнено по-дълга, но тук става дума за първи данни за период от няколко месеца, валидирани независимо от научно издание.

34 участниците в изследването ще бъдат следени 13 месеца, за да се провери каква е дългосрочна защита, осигурявана от ваксината.

Учените от Националните институти по здравеопазване са тествали нивото на два типа антитела срещу коронавируса 90 дни след втората доза от ваксината, която се инжектира 28 дни след първата доза.

Специалистите са наблюдавали леко и очаквано намаляване на нивото на антителата у ваксинираните участници в проучването, но все пак нивото на антителата си е останало високо и надвишаващо естествения имунитет, наблюдаван при възстановили се от COVID-19  пациенти.

Освен това не е бил наблюдаван никакъв сериозен нежелателен ефект в изпитанията на ваксината във фаза едно, започнала през март, посочва научното издание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!