Светът вече говори за трите най-успешни ваксини, които могат да преборят вируса. Еврокомисията подписа договор с „Модерна“ за 80 млн. дози ваксина от името на всички в ЕС. 

До този момент Европейската комисия е подписала още пет договора за потенциална ваксина срещу COVID-19.

Ефикасността на всяка от ваксините ще се провери от Европейската агенция по лекарствата.

Според фармацевтичните компании, за да се предпази човечеството от коронавируса, поне 60-70% от населението на земята трябва да бъде ваксинирано.

Повече от 30 000 души вече са имунизирани с ваксините на „Модерна“, „Пфайзер – Бионтех“ и „Оксфорд – Астразенека“.

Заключението е, че няма сериозни усложнения и опасност за здравето на хората след ваксинация.

Ваксината на „Модерна“ е малко по-стабилна и може да се съхранява на -20 градуса по Целзий. Ваксината на „Пфайзер“ може да се съхранява на -70 градуса. Освен това съдържанието на РНК в дозите се различава. 

Иновативното във ваксините на „Пфайзер – Бионтех“ и „Модерна“ е, че директно произвеждат РНК, които капсулират и влагат в нашите клетки. Те изпращат инструкции до клетките в тялото да произведат необходимите антигени.

„Целта на ваксината е да тренира тялото да се пребори с болест, без човек да се разболява. Ваксината се инжектира, тренира тялото и след това изчезва. Но урокът, който организмът научава, остава за дълго време. Това е в основата на РНК ваксините“, коментира д-р Золтан Киш, учен в катедрата по разработка на ваксини в Импириъл Колидж, Лондон.

Дозата на „Пфайзер“ е 30 микрограма, а на „Модерна“ – 100 микрограма. Това прави ваксината на „Пфайзер“ по-лесна за производство и следователно по-евтина, твърдят специалистите.

В момента никой от учените не може да даде гаранция, че може да разчитаме на доживотен имунитет. Не се знае все още и на какъв период ще се налага да се поставя ваксината.

На този етап трите най-успешни ваксини вероятно няма да са достатъчни за цялото население, за да се достигнат нужните 70% покритие по света.