Ваксината на „АстраЗенека“ е по-малко ефективна срещу южноафриканския вариант на коронавируса, пише „Файненшъл таймс“. Изглежда, че тя не дава защита срещу леки и средно тежки случаи на заболяването, пишат журналистите.

Данните са базирани на изследване, което ще бъде публикувано по-късно днес.

„АстраЗенека“ потвърди предварителните резултати от клиничното изпитание с ограничен брой участници. От компанията подчертаха, че смятат, че разработената от нея и Оксфорд ваксина може да помогне срещу тежки форми на заболяването, които са предизвикани от южноафриканския вариант.

„Неутрализиращата дейност на антителата е еквивалентна на тази на други ваксини срещу COVID-19, които са показали активност срещу по-тежките форми на болестта, особено когато интервалът на поставяне е оптимизиран на 8 до 12 седмици“, заяви говорител на фармацевтичната компания.

В изследването са участвали 2026 души, като половината са получили плацебо.

„Оксфордският университет и „АстраЗенека“ започнаха да адаптират ваксината си срещу този вариант и ще преминат бързо през клиничните изпитвания, за да може тя да е готова за доставка през есента, ако това е необходимо“, коментират още от фармацевтичната компания.

През изминалата седмица от Оксфорд пък съобщиха, че тяхната ваксина е също толкова ефективна срещу новия британски вариант, колкото и срещу другите разпространени преди него разновидности на коронавируса.

Много държави разчитат на този препарат за масовата имунизация. Сред тях е и България.