Роко Морабито – италианец, издирван над 20 години в родината си за наркотрафик и мафиотски дейности, бе арестуван в неделя в хотел в Монтевидео. Това съобщи уругвайското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес.

Морабито е член на калабрийската мафия – т. нар. ндрангета, и е издирван от Италия от 1995 г., а Интерпол е издал червена бюлетина във връзка със случая, тъй като мафиотът е членувал от 1988 г. до 1994 г. в престъпна организация за международен наркотрафик.

Той осигурявал превоза на дрога до Италия, продажбата й в Милано и се опитал през 1992 г. да внесе от Бразилия 592 кг кокаин, а през 1993 г. – 630 кг от същия наркотик.

Снимка: EPA

Според министерството един от най-влиятелните главатари на клана "Нова Африка" в ндрангетата, живеел в Уругвай от 13 години – в курорта Пунта дел Есте, и бил открит, когато записал дъщеря си в колеж под истинското си име.

Следствието установило, че той е получил уругвайски документи, представяйки бразилски паспорт на чуждо име.

Полицията иззела от Морабито и съпругата му пистолет, хладно оръжие, 13 мобилни телефона, 12 банкови карти, две коли, португалски паспорти, бижута и чекови книжки в долари.

Снимка: iStock

Докато се обработва искането за екстрадиция в Италия, мафиотът ще остане три месеца в уругвайски затвор за притежание на подправени документи и използване на фалшива самоличност.