По време на операцията на иракската армия за отвоюването на град Тикрит от "Ислямска държава" днес е бил ликвидиран вторият човек в йерархията на джихадистката групировка – Абу Обейди ат Туниси. Това съобщава иранската осведомителна агенция ФАРС, цитирана от ТАСС.

Иракските войски втори ден продължават настъплението срещу Тикрит, разположен на 130 км северно от Багдад. Началникът на полицията на провинция Салах ад Дин, генерал Хамид ан Намес заявил, че армията настъпва към града от три страни.

Войниците са успели да освободят стотина заложници, държани от ислямистите в жилищен комплекс в южната част на града. По думите на говорителя на иракския премиер Хайдер ал Абади, Саад ал Хадиси, армията вече е превзела сградата на местния държавен университет.

Но настъплението ѝ към резиденцията на губернатора на провинцията и на сградата на градската администрация в центъра на Тикрит е затруднено от множеството мини капани, заложени от джихадистите.

"Нашето настъпление върви бавно. Но ние няма да отстъпим и ще установим пълен контрол над града", заявил говорителят на премиера. Едновременно е започнало съвместно масирано настъпление на редовната иракска армия, сунитски и шиитски доброволчески отряди, към град Самара, разположен на половината път между Багдад и Тикрит.

Агенция ФАРС отбелязва, че боевете за Самара, в които участват няколко хиляди иракски военни, са станали част от общата операция по освобождаването на цялата провинция Салах ад Дин от терористите.

Правителственият говорител съобщил, че в рамките на днешното настъпление са убити хиляда джихадисти. Той изразил също благодарност на Техеран за "решителната му подкрепа" за освобождаването на Тикрит. "Иран оказа на Ирак голяма помощ, неговите военни съветници демонстрираха възможностите си по най-добрия начин", отбелязал Хадиси.