САЩ разрешиха прилагането на COVID ваксини при кърмачета и деца на предучилищна възраст, съобщи АП.

Ваксинационната кампания в страната ще включи дори шестмесечни бебета.

Съветниците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчаха прилагането на ваксини при малки деца, а окончателното одобрение беше дадено няколко часа по-късно от директора на агенцията д-р Рошел Уаленски.

Около 18 милиона малки деца ще имат възможност да бъдат ваксинирани, но все още предстои да се види колко от тях действително ще бъдат включени в кампанията. По-малко от една трета от децата на възраст между 5 и 11 години бяха ваксинирани след отварянето на възможността за тях през миналия ноември.

За приложение при малки деца Центровете за контрол и превенция на заболяванията одобриха ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“. Ваксината на „Пфайзер“ ще се прилага при деца между 6-месечна и 4-годишна възраст. Дозата ще бъде една десета от тази за възрастни. Тя ще бъде прилагана в три дози - първите две през три седмици, а последната поне два месеца по-късно.

Ваксината на „Модерна“, предназначена за деца на възраст от 6 месеца до 5 години, е с две дози, всяка от които една четвърт от възрастната, разпределени през четири седмици. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри и трета доза, поне месец след втората, за деца с имунни състояния, които ги правят по-уязвими за сериозно заболяване.