Рязко се променят търсенията на онлайн потребителите в Русия и Украйна след началото на най-голямата война в Европа от 1945 г. насам.

Данните от платформата Google Trends за последния месец дават представа кои теми вълнуват хората и какви заявки за информация в интернет правят.

Първо санкции, после - преговори

Така в Русия от средата на февруари насам топ темите в търсене по ръст са „Икономически санкции“, „Преговори“ и SWIFT – скокът при тях се измерва в хиляди проценти.

Снимка: bTV

Интересна е графиката, която проследява ръста на обема на търсенето по тези теми. Руснаците се интересуват от санкциите и преди 24 февруари, когато започна т.нар „специална военна операция“, изясняват си какво е SWIFT (системата за междубанкова комуникация, от която Русия на практика е изключена – б.р.) на 26 февруари, а на 28 февруари голямата тема на търсене стават преговорите.

Интересите по региони също носят интересна информация. Най-развълнувани от икономическите санкции са в Магаданска област, следвани от Москва и Санкт Петербург. В Питер и Калининград най-много се интересуват от темата SWIFT.

Топ регион по темата с преговорите изненадващо е Чуктотка, но пък очаквано след него се нареждат Адигея и Белгородска област, които са част от Южния военен окръг и на тяхна територия се разполагат войски, свързани с бойните действия в Украйна.

Сред ключовите фрази обаче доминира празничният 8 март.