Израел и „Хамас“ договориха днес удължаване на прекратяването на огъня в Газа в последния възможен момент с още един ден, за да позволят освобождаването на още заложници в замяна на палестински затворници, предаде Асошиейтед прес.

Всяко ново удължаване на спирането на огъня, което продължава седми ден, ще става все по-трудно, тъй като се очаква „Хамас“ да поиска повече отстъпки срещу освобождаването на останалите заложници.

Днес още две млади жени бяха освободени от терористичната организация.  Израел съобщи, че очаква тази вечер да бъдат пуснати и други заложници, но все още не е ясен техният брой. В замяна 30 палестински затворници трябва да бъдат освободени.

По-рано днес се появиха опасения, че размяната може да бъде провалена, след като в Ерусалим бяха убити трима души при атака на членове на „Хамас“. 16 души са ранени. Нападението се случи ден, след като две палестински деца бяха убити по време на операция на израелската армия в окупирания Западен бряг. 

Снимка: Reuters

Засилва се международният натиск за удължаване на спирането на огъня, колкото е възможно най-дълго, след седмици на израелски бомбардировки и сухопътна офанзива в Газа в отговор на атаката на „Хамас“ на 7 октомври, при която бяха убити над 1200 души в Израел - предимно цивилни - а около 240 бяха взети за заложници.

Хиляди палестинци в Газа загинаха във войната, а повече от две трети от 2,3-те милиона жители на анквала са разселени, което доведе до хуманитарна криза.

Израел се зарече да поднови боевете - с цел да унищожи „Хамас“ - веднага след изтичане на временното примирие.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: