Сто години от края на Първата световна война отбелязват световните лидери в Париж. Събирането на толкова много световни лидери на едно място е безспорен успех.

Жестът беше важен – затова и десетки държавни и правителствени ръководители се събраха в Париж точно 100 години след подписването на примирието на 11 ноември 1918 г.

Напрежението между някои от лидерите понякога проличаваше, но те все пак останаха заедно в името на символа пред Гроба на незнайния войн.

Снимка: Reuters

Световните лидери се събраха сутринта в Елисейския дворец и потеглиха заедно за почетната церемония към Триумфалната арка. Сред тях обаче липсваха Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Снимка: Reuters

Американският президент предпочете специалния си автомобил, но гола активистка успя до стигне на метри от кортежа на Тръмп. А руският президент пристигна направо на церемонията с 15 минути закъснение. Да се обединим в надеждите си, а не да противопоставяме страховете си", призова домакинът, френският президент Еманюел Макрон.

„Нека отново обещаем тържествено да подкрепяме мира преди всичко друго, защото знаем цената, тежестта и изискванията й”, заяви френският държавен глава.

Официалната церемония беше единственото събитие, което успя да събере на едно място световния политически елит.

Снимка: Reuters

Но не и световният форум за мир. Тръмп предпочете да не участва в него и в дискусиите на лидерите за мир, за опазване на климата или за свобода на словото.

Българският президент Румен Радев говори за проекта за институт за устойчиви технологии в югоизточна Европа, на който България може да е домакин.

„Този институт ще работи точно за това, да има едно по-равномерно разпределение на научния потенциал в Европа. Да предостави възможности на младите хора от Югоизточна Европа да получават високи стандарти на образование и възможности за включване в екипи за научни изследвания тук на Балканите без да ги напускат”, каза държавният глава Румен Радев.

Снощи Румен Радев разговаря с американския си колега Доналд Тръмп, а сред запомнящите се символи ще остане посещението на френския президент Макрон и на германския канцлер Меркел на мястото на подписването на примирието преди един век.

Напрежението между някои от световните лидери беше толкова голямо, че нямаше как да бъде прикрито. Всичко така и започна вчера сутринта и напрежението между домакина – френският президент Еманюел Макрон и американският президент Доналд Тръмп рискуваше дори да засенчи поне отчасти идеята за единство, поне в името на паметта на загиналите в Първата световна война.

Всичко започна от един туит на американският президент, в който той коментира „изключително обидните думи на френският президент Еманюел Макрон, имайки предвид негово изказване пред френски медии, в което той говори за обща европейска армия. Веднага след това двамата президенти се срещнаха и положиха видимо много усилия поне пред световните медии да изглежда, че напрежението е позабравено.

Едни може би повярваха, други по-малко, но за всеки случай вечерта френският президент Еманюел Макрон реши да даде ексклузивно интервю за една американска телевизия. И, ако все пак някой не е разбрал, за да стане съвсем ясно, той каза: „В политиката аз предпочитам директно да общувам с моите партньори, а да не минавам през социалните мрежи, така че напрежение между Макрон и Тръмп, няма или поне не много.

Имаше и много силни моменти през последните два дни – френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел снощи, точно на мястото, където е подписано примирието точно преди век, или пък днес сутринта, когато всичките световни лидери се събраха в Елисейският дворец и под дъжда, с чадъри, тръгнаха заедно към Триумфалната арка, към гроба на Незнайния войн – много силна картина.

Двама обаче от най-важните гости липсваха – американският президент Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин, които избраха собствен транспорт, за да стигнат до мястото на церемонията. Много голям успех обаче – 98 чужди делегации бяха в Париж и нямаше инциденти.

А тази историческа среща се случва в края на една седмица, в която, в началото й, беше въпрос на минути, беше предотвратена атака срещу френският президент Еманюел Макрон с нож от радикализирани елементи, привърженици на крайната десница.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!