Днес е последният ден за гласуване на референдумите, организирани от Москва в окупираните украински територии.

Вотът се провежда в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и в Херсонска и Запорожка област. Според руски медии, първите частични резултати показват, че над 96% от жителите им са подкрепили присъединяването.

Референдум
Снимка: bTV

В четвъртък, руската Дума вероятно ще гласува одобряването на анексирането на четирите региона, а в петък президентът Владимир Путин ще говори пред парламента. Очаква се тогава да декларира, че областите вече са официална част от Русия, както се случи през 2014-та година с Крим.

Западът вече ги определи като фалшификация без легитимна стойност. Дори Сърбия заяви, че няма да ги признае.

Освен в украинските райони, в Русия са разкрити 200 избирателни секции. Лондон наложи нови санкции на лица, отговорни за организацията на референдумите, а Украйна заплаши, че всеки, свързан с тях, може да бъде съден.

В очакване на края на организираните от Москва референдуми в окупираните части на четирите области, властите в Киев призоваха Запада за още санкции.

„Необходима е сериозна, ефективна реакция с конкретни стъпки, които ще се отразят на икономиката на Русия, заяви Дмитро Кулеба“, министър на външните работи на Украйна. 

Проруските сепаратисти изразиха увереност за „оптимистични резултати“. Днес жителите гласуваха и в секции, за разлика от последните 4 дни, когато вотът се случваше предимно по домовете.

„Искам мир, за да могат да седната на масата за преговори и да има по-малко кръвопролитие“, каза Людмила, жителка на Донецк.

Непризнатите от международната общност референдуми бяха организирани в условията на тежки сражения в регионите и на предупреждения от страна на Москва, че след анексирането им, Русия ще използва всички средства за защита. Междувременно сателитни снимки показаха мащабите на бягащите от мобилизацията в Русия през последните дни. Кадрите показват километрични опашки от коли по границите с Монголия и Грузия.