Първата перлена огърлица, направена за българската царица Йоанна е от Охрид. Реплика на бижуто се пази от внука на майстора и до днес.

В Охрид - градът на православните църкви, пръснати като маргарит по калдаръмените улици, не е рядкост да видите човек да се кръсти пред храм. За Михайло Филев е привилегия, че църквата света София е винаги пред очите му, така както и една специална огърлица. Също свързана със София.

Снимка: btvnovinite.bg

„Удоволствие за мен е да кажа пред българска медия, че първото бижу от охридски перли е направено за българската  царица Йоанна Савойска от моя прадядо Никола. С гордост тя се пази в нашия музей”, споделя той.

Деликатното бижу е издържано в класически стил и е по поръчка на цар Борис III. Царят останал доволен от изработката и подарил златна грамота на майстора.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен царица Йоана холандската, датската и шведската кралици също притежават перли, изработени в семейство Филеви.

Бисерите от Охрид имат седеф за основа, върху която се нанася емулсия с тайни съставки, една от които са  люспите от местната риба плашица. Най-малко осем пласта се нанасят от емулсията.

Снимка: btvnovinite.bg

Необходими са два тона плашица, за да се получи 10 литра емулсия. Колкото повече са слоевете, толкова по-висока е цената, като някои бижута достигат до стотици евро.