Рибарите в Поморие се оплакват, че тази година паламудът не излязъл. В мрежите се хващал предимно чернокоп, лефер и попчета.

Лодките излизат на брега с беден улов, малко зарган, който се лови през нощта. Рибарите казват, че тази година уловът е слаб и заради лошото време. 20 дни не са влизали заради провезата – силен вятър, който вдига опасна вълна. 

Снимка: БГНЕС

„Сезонът е много слаб за рибарите, много лошо време. Изтърва се едрият лефтер. Паламудът се появи като циганка, изчезна и той и рибарите тази зима са обречени на доста голям глад”, разказа бай Иван Милев, който е рибар от 50 години. 

Рибарите цяла година чакат есента именно заради паламуда. Казват, че е най-вкусната черноморска риба, но тази година не излязъл.

Снимка: БГНЕС

„Долу на юг към Царево хванаха малко и замина, пасажите заминаха. То и заливът тук е мръсен, попчета няма, мидите измряха. Тая пречиствателна станция дето я направиха явно влияе”, оплаква се Георги, който е дошъл на лодките да си купи прясна риба.

На юг към Царево са се радвали на по-добър улов – чернокоп и лефер. Но лодките пълни с паламуд от миналата година ги няма. През зимата старите морски вълци пак ще влизат в морето, когато даде време – за карагьоз.