В Македонският град Куманово се е стреляло до 5 сутринта, въпреки че проравителствени медии съобщиха, че предполагаемите терористи са били обезвредени и близо 30 са се предали. Престрелките продължават и днес, съобщават местните жители.

Според официалната информация, силите за сигурност са ударили екстремисти, които планирали атентати в Скопие, но тежковъоръжените бойци посрещнали униформените с автоматично оръжие и гранати.

Снимките и видеа обаче показват, че акцията продължава и през нощта, чуват се гърмежи, имало подпалени и изгорени обекти.

Нито МВР, нито правителството първоначално дадоха информация за мотивите на въоръжената група, за броя на загиналите и ранените, за евентуални цивилни жертви или жертви сред терористите.

По-късно министърът на вътрешните работи Гордана Янкулоска заяви, че петима полицейски служители са убити, а над 30 са ранени при операцията срещу група въоръжени мъже в албански етнически район в Северна Македония, съобщи Ройтерс.

На пресконференция Янкулоска каза, че няколко от нападателите са били ликвидирани, без да уточни колко. Тя добави, че полицията няма информация за цивилни жертви при въоръжените сблъсъци в предградие на северния град Куманово.

Македонските сили за сигурност продължават "с разчистването на терена и унищожаването на въоръжената група в квартал "Дива населба" край Куманово, съобщиха от вътрешното министерство в Скопие.

От там уточниха, че през нощта и тази сутрин все още е имало спорадични изстрели от автоматично оръжие, а над града са прелитали вертолети. Все още се вижда и черен дим над някои от постройките в "Дива населба", съобщават местни жители.

Размахан пръст от Европа

Еврокомисарят по разширяване Йоханес Хаан поиска в Република Македония да бъде извършено пълно разследване на събитията станали в района на Куманово.

„Дълбоко съм загрижен от събитията в региона на град Куманово, както и за загиналите и ранените там. Искам властите и всички политически лидери, като и лидерите на общностите да си сътрудничат, да възстановят мира и да направят пълно разследване на събитията по един напълно законен и прозрачен начин”, се казва в съобщението на Йоханес Хаан.

„Искам всички фактори да демонстрират въздържаност. Трябва да бъде избегната всякаква ескалация, защото това е в интерес на стабилността на държавата”, пише още еврокомисарят по разширяване на ЕС.

България изразява загриженост

България изразява загриженост по повод събитията в град Куманово, Република Македония, съобщиха от Министерството на външните работи. „Изказваме съболезнования на семействата и близките на загиналите и ранените. Надяваме се сигурността в засегнатите райони на града да бъде възстановена възможно най-бързо и да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите”, пишат от МВнР.

„Призоваваме всички политически фактори към отговорно поведение, в името на стабилността на Република Македония и региона. Считаме, че статутът на Република Македония на страна – кандидат за членство в НАТО и ЕС изисква бързо, прозрачно и цялостно разследване и установяване на случилото се, както и предприемането на всички съответни мерки в духа на върховенството на закона”, заключва съобщението.  

  • Македонската опозиция се връща в парламента
  • Един човек загина, а друг е тежко ранен след стрелба в Куманово
  • Груевски си предрече историческа изборна победа догодина
  • Заев очаква в най-скоро време съставяне на ново правителство в Македония
  • Скопие засили мерките за сигурност, имало заплахи за нападения
  • Над 1500 души протестираха против Груевски в Скопие
  • Косово погреба с почести и като мъченици загиналите при операцията в Куманово
  • Кунева: Пускаме Македония в ЕС само след реформи
  • Осъдиха вуйчото на Мартин Нешковски, чието убийство предизвика протестите в Македония
  • Протест в Косово заради размириците в Куманово