Русия увери Съединените щати, че в хуманитарния конвой за Украйна няма руски военни. В разговор с американския си колега Чък Хейгъл, руският министър на отбраната Сергей Шойгу „гарантира, че няма военен персонал в хуманитарния конвой и че този конвой няма да се използва като претекст за намеса в Украйна", се казва в изявление на Пентагона.

Руският хуманитарен конвой продължава да е блокиран на около 30 км от украинската граница в очакване на инспекция от украинските митничари и граничари, които пристигнаха на място. Хуманитарната помощ е предназначена за населението на Източна Украйна, където се водят ожесточени боеве между украинската армия и проруски сепаратисти.

В телефонния си разговор с Хейгъл Шойгу е обяснил, че хранителните продукти ще се разпределят под надзора на Международния комитет на Червения кръст. Придвижването на конвоя бе съпътствано от проблеми от самото му заминаване във вторник от военна база край Москва. Украйна и редица западни страни подозират, че той служи за прикритие на намеса на Русия, която вече е обвинявана от тях, че въоръжава бунтовниците в Украйна.

Москва е обект на остри критики и след вчерашните съобщения от Киев, че руска военна техника е опитала да нахлуе на украинска територия. Кремъл отрича части на руската армия да са преминалвали украинската граница. Вчера Киев заяви, че е унищожена руска колона бронирани машини, нахлули в Украйна.

От военното минисетрство на Русия допълват, че ще е добре ако се окаже, че украинската армия е стреляла по фантом, а не по бежанци или по собствената си войска.

В телефонен разговор германският канцлер Ангела Меркел е призовала Владимир Путин да спре доставките на военно оборудване за сепаратистите, като е изразила надежда хуманитарният конвой да достигне скоро до нуждаещите се украински граждани.

Разговорът се е състоял преди насрочената за неделя среща в Берлин на външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна. Меркел е изразила безпокойството си от положението в Източна Украйна, съобщи говорителят й. „Предвид необходимостта от спешно примирие канцлерката поиска от руския президент да допринесе за успокояването на ситуацията и по-специално да сложи край на потока от оръжия, военни съветници и въоръжен персонал, които влизат в Украйна", каза говорителят. „Тя също така изрази надежда, че хуманитарният конвой ще стигне бързо до местозначението си, за да се облекчи страданието на хората на място", добави той.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната