Гръцките власти одобриха поставянето на трета доза ваксина срещу COVID-19 на възрастни над 60 години и хора от уязвими групи. Това ще е възможно от утре, като целта е да се ограничи нарастването на заразата с „Делта“ варианта.

Третата доза може да се поставя на възрастните 6-8 месеца след втората. При хората с много уязвима имунна система този период ще бъде по-кратък - само 4 седмици след втората ваксина.

Около 56% от населението в Гърция е напълно ваксинирано, като до момента са поставени 11,8 милиона първи дози.

В същото време експерти от Световната здравна организация и Агенцията по храните и лекарствата на САЩ твърдят, че третата доза ваксина срещи COVID-19 на цялото население не е оправдана. Според тях препаратът е високо ефикасен срещу тежките форми на инфекцията, включително и срещу заболяването от „Делта“ варианта.

„Тези ваксини, които са в ограничени количества, ще спасят най-много животи, ако бъдат предоставени на хора, изложени на значителен риск от развитие на тежка форма на COVID-19 и все още не са ваксинирани“, пишат експертите в статия в британското специализирано списание „Лансет“.