Следи от експлозиви са открити в дома на атентатора Тамерлан Царнаев, който беше прострелян смъртоносно при полицейско преследване след експлозиите в Бостън.

Откритието потвърждава по-ранните съобщения, че бомбите, взривени по време на маратона в Бостън, са били сглобени с дома на Царнаев, където той живее със съпругата си Катрин Ръсел и тяхната дъщеря, предаде Си Ен Ен.

Това може да има последствия за Ръсел, която е разпитвана от ФБР. Вдовицата на Тамерлан Царнаев е отказала да сътрудничи на следствието преди няколко дни, пише „Ню Йорк Таймс”.

„Следователите се отнасят скептично към твърденията на Ръсел, че тя няма никакво отношение към атаката и не е помогнала на братята Царнаеви да се укрият от властите, след като ФБР разпространи техни фотографии,” заяви пред изданието източник от правоохранителните органи.

В момента 24-годишната Ръсел живее в дома на своите родители в град Норт Кингстаун, щата Роуд Айлънд. В понеделник агентите на ФБР са взели от нея образци на ДНК и пръстови отпечатъци, за да ги съпоставят с откритите на фрагментите от едно от двете взривни устройства, използвани при нападението. По предварителни данни не е установено съвпадение.
Междувременно общо три петиции към американските власти с искане за прекратяване на углавното дело срещу братя Царнаеви събраха над 5 200 подписа само за една седмица.

За да бъде официално разгледана една петиция, тя трябва да събере най-малко 100 000 подписа в срок от 30 дни. Според авторите на петициите, показанията срещу Тамерлан и Джохар Царнаеви са фалшифицирани.