Ваксината на „АстраЗенека“ срещу коронавирус, от която Чили получи вчера първата пратка, ще бъде поставяна само на мъже, обяви правителството, цитирано от „Франс прес“.

Миналата седмица институтът за обществено здравеопазване в Чили, който през януари поиска спешно одобрение на тази ваксина, препоръча използването ѝ при жени над 55 години и при мъже над 18 години.

Вчера обаче високопоставена служителка в министерството на здравеопазването обяви, че ваксината ще се поставя само на мъже, считано от следващата седмица.

В Европа използването на ваксината на англо-шведската лаборатория беше ограничено в редица държави заради много редки случаи на тромбоза, появили се главно при по-млади пациенти.

Европейската агенция по лекарствата съобщи вчера, че след ново проучване е установено, че ползите от ваксината на „АстраЗенека“ се увеличават с възрастта и продължават да надвишават рисковете.

Въпреки съобщения, че случаите на тромбози са по-чести при жени, ЕАЛ заяви, че не разполага с достатъчно налични данни в ЕС, че рисковете от препарата са свързани с пола.

Технологията на „АстраЗенека“ използва аденовирус като вектор, както и американската ваксина „Джонсън и Джонсън“, руската „Спутник V“ и китайската „СанСино“.

Пристигналата вчера в Чили доставка от 158 400 дози от ваксината на „АстраЗенека“ е първата, получена в страната в рамките на програмата КОВАКС на Световната здравна организация, която цели да гарантира равен достъп до COVID ваксини.

В Чили ваксинационната кампания върви бързо. Около 7,9 милиона души от населението, което е 19 милиона, са имунизирани най-малко с първа доза.