Ваксината на „АстраЗенека“ няма да се прилага на жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов веднага след приключване на заседанието на ваксинационния щаб.

Хора, които са получили първата доза от препарата и не са изявили нежелани реакции, могат да се имунизират с втора игла, подчерта здравният министър.

Тези обаче, които не желаят да получат втора доза от „АстраЗенека“, могат да се ваксинират с втора доза на препарата на „Пфайзер"/"Бионтех“, но не по-рано от 84 дни от първата доза на „АстраЗенека“.

При хора, преболедували с COVID-19 след първа игла, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторното потвърждение на диагнозата.

Преболедувалите с коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторното потвърждаване на наличие на вируса.

Хората, които са само с първа доза, не могат да получат сертификат, тъй като ваксинационният цикъл се счита за завършен, когато са получили две дози от ваксината, обясни здравният министър.

„Ще направим такава организация, че да получат втората доза от ваксината на същото място, където са получили първата доза”, допълни той.

Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на един и същ имунен отговор – образуване на антитела и на имунокомпетентни клетки срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина. Това ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа да се смесват различни ваксини, обясни от своя страна проф. Мариана Мурджева.

По-думите й е по-добре втората доза да бъде с „АстраЗенека”, защото там са правени клинични изпитвания. Ако няма нежелани реакции след първата доза, няма смисъл да се минава към втора доза на друг производител, добави проф. Мурджева.

"Хората с първа доза на „АстраЗенека” могат да изберат каква да е втората доза. Ако не попадат в рисковите групи, които са посочени, и нямат никакви странични реакции, нашият професионален съвет е да си сложат втора доза на „АстраЗенека”, защото само тогава можем да бъдем сигурни, че техният имунизационен цикъл е завършен. Това, което правим в момента, с даване възможност за слагане на втора доза с ваксината на „Пфайзер” е решение с идеята да постигнем по-високо ниво на напрегнатост на имунитета, за да имат сигурност хората", добави здравният министър. 

През електронната система няма как хората да си запишат час за втора ваксина, обясни още той.

„Ние знаем кога са поставени дозите по различните болници в електронната система и на тези дати ще бъдат осигурени достатъчно ваксини”, допълни Ангелов.

Има готовност "зелените коридори" да бъдат отворени в началото на май. През май ще могат да се поставят по 50 000 дози на ден, а през юни – по 55 000 дози.

Във връзка с поетапното разхлабване на противоепидемичните мерки доц. Ангел Кунчев заяви, че до тези мерки, които бяха предварително обявени, има повече от 10 дни. Следят обстановката и са възможни движения и в двете посоки - и да бъде направено по графика, и да бъде отложено.

"Зависи от темпа на понижаване на броя на заразените и от броя на хората в болници. Ще вземем решение максимално близо до срока", каза Кунчев.