Спорадични и малки засега са протестите в населените предимно с тъмнокожи квартали на Чикаго. Ситуацията в града няма нищо общо със случващото се в Минеаполис през последните три дни.

Кървави протести се провеждат в Минесота след смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд, арестуван от полицаи. Беше арестуван и обвинен в непредумишлено убийство единият от полицаите, участвали в ареста.

В Чикаго възкръсна и споменът за създаденото преди време Движение за премахване на полицията. За да се избегне подобна трагедия, шефът на полицията Дейвид Браун издаде вчера заповед всички полицаи в града да минат на задължително обучение как да се справят със случаи срещу задушаване.

Екип на Си Ен Ен беше арестуван в ефир, докато предава на живо намесата на полицията в Минеаполис. По-късно тримата журналисти бяха освободени, а губернаторът на Минесота се извини за случилото се.

Семейството на починалия Джордж Флойд призова за смъртни присъди за арестувалите го полицаи. А в опит да спре насилието и мародерствата, кметът на Минеаполис поиска помощ от националната гвардия.

Демонстрациите обаче се разпространиха в редица градове - Охайо, Финикс, Лос Анджелис. В Денвър и Ню Йорк също избухнаха сблъсъци с полицията, задържани са най-малко 40 души.

Заради смъртта на Джордж Флойд, през уикенда се очаква още повече протести да залеята страната.