Началникът на гръцката полиция е уволнен, след като сблъсъците между полицията и протестиращите се изостриха след най-смъртоносната железопътна катастрофа в страната на 28 февруари, предаде „Франс прес“.

Според кабинета на министър-председателя Кириакос Мицотакис началникът на полицията Константинос Скумас е бил освободен от поста си по-малко от два месеца, след като е бил назначен на тази длъжност.    

Уволнението идва в момент, когато полицията е критикувана за справянето с протестите, избухнали след сблъсъка на два влака край централния град Лариса, при който загинаха 57 души.

"Ще се поучим от грешките си. Една неволна грешка няма да стане системна, ако не се повтаря", заяви Мицотакис по време на предизборна обиколка в Атина.

Назначаването на нов началник на полицията има за цел по-ефективно изпълнение на оперативните планове на една модерна полиция по отношение на сигурността на гражданите, заявиха от кабинета на министър-председателя.

По време на последната демонстрация в четвъртък екип на полицията за борба с безредиците беше заснет как напада и бие мирни протестиращи на площад "Синтагма" в центъра на Атина.