Поверителен доклад на американското разузнаване твърди, че Китай умишлено са скрили данните за размера на епидемията от COVID-19 на територията на страната. Това важи както за бройката заболели, така и за смъртните случаи от болестта, пише „Блумбърг“.

Изданието е получило информацията от достоверни източници, които искат да останат анонимни. Те не дали повече информация за съдържанието на поверителния доклад, но според тях „общото ни разбиране е, че Китай умишлено не са съобщили точната бройка на доказани и смъртни случаи“.

Докладът е предоставен на Белия дом преди една седмица, коментират още източниците на „Блумбърг“.

Епидемията от COVID-19 започна в китайската провинция Хубей в края на 2019 г., но до момента държавата е обявила около 82 000 доказани случая и едва 3300 смъртни случая, сочат данните на института Джон Хопкинс. Тези числа, сравнени с повече от 189 000 случая и повече от 4000 смъртни случая в Съединените щати, звучат нереални.

Президентът Доналд Тръмп коментира, че китайските данни за вируса „изглежда са по-откъм леката страна“.

По повод новия доклад на американското разузнаване от Белия дом все още няма коментар.

Вицепрезидентът на Щатите Майк Пенс заяви пред Си Ен Ен, че „реалната ситуация би била доста по-добре, ако Китай бяха малко по-учтиви“. „Това, което знаем сега е, че много преди светът да научи за тази болест през декември, Китай вече са били засегнати от нея и вероятно от месец по-рано епидемията е била сериозна“, допълва Пенс.

Китайското броене

Редица западни медии коментират, че китайските здравни власти многократно са сменили методологията си на регистриране на случаи на COVID-19. Първоначално към финалната бройка не са били добавяни безсимптомните случаи. Това по-късно беше ревизирано като решение, но бяха добавени едва 1500 безсимптомни.

Съмненията на Запада се засилват и от публикации в китайската социална мрежа „Уейбо“. С отхлабването на карантинните мерките в Хубей, в Ухан е организирано раздаване на тленните останки на починалите от COVID-19 на техните близки. Всички загинали от болестта се кремират, а останките им се съхраняват в урни.

Местните здравни власти определили осем погребални домове на територията на града, които да получават тези тленни останки и с организация – да ги предадат на близките на починалите.

Според различни потребители онлайн обаче само в два погребални дома са пристигнали над 5000 урни в рамките на два дни – бройка, която е значително по-висока от държавните данни за жертви.

Жители на Ухан коментират онлайн, че крематориумите са работели денонощно, а погребални служители от цялата страна  били командировани от държавата в провинция Хубей, за да подпомогнат работата на погребалните агенции.

Отговорът

Главният редактор на държавната китайска медия „Глобъл таймс“ Ху Ксижин смята, че „докладът на американското разузнаване цели да отклони вниманието на хората от повишаването на смъртните случаи в Съединените щати“.

Според Ксижин нямало начин тази информация да бъде подправена в „днешен Китай“, особено в ситуация, която е привлякла толкова много световно внимание. По думите му единственият начин, по който страната се е справила със ситуацията в Хубей е това, че още в началото са командировали медицински служители от цялата страна на територията на провинцията.

„Да се подправят данни за жертви – кой би изпълнил този план? Това би включило толкова много различни департаменти в държавата. Рискът да объркаш нещо е огромен“, коментира Ксижин, цитиран от „Блумбърг“.

Проблемът не е само в Китай, твърдят американците

Западни официални лица многократно изказаха своите съмнения, че и други държави не съобщават реалната бройка на своите документирани и смъртни случаи на COVID-19.

В подобни сценарии бяха споменати страни като Иран, Русия, Индонезия, Саудитска Арабия, Египет и най-вече – Северна Корея, която до момента няма нито един регистриран случай на коронавируса.