Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на визита в Киев. Посещението се осъществява в исторически момент, когато се очаква политическо решение за началото на преговори за членство на Украйна в ЕС.

„Това решение ще има повратна роля в историята не само на Украйна, но също така и на цяла Европа“, заяви днес на обща пресконференция украинският президент Володимир Зеленски. Той изрази увереност, че такива преговори ще започнат. Според него това ще означава, че „няма да има повече сиви геополитически зони в Европа“.

„Второ - това ще осигури растеж за Украйна и всички европейски страни. И трето - гарантираме на нашата страна и на украинския народ реална икономическа и социална сигурност“, допълни Зеленски.

Урсула фон дер Лайен изтъкна, че Украйна е постигнала отличен напредък и това ще бъде отразено следващата седмица в доклада на ЕК за разширяването на ЕС.

„Искам да ви кажа, че съм впечатлена от реформите, които извършихте в разгара на войната“, каза тя и даде за пример реформите в правосъдната система, намаляването на влиянието на олигарсите и борбата с прането на пари. „Това е резултат от усилена работа“, заяви Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ подкрепата на ЕС за Украйна до момента възлиза на почти 83 милиарда евро. Според нея Украйна се нуждае от още финансиране за справяне с текущите нужди. Затова ЕК е предложила на държавите членки допълнителна помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 г.

Урсула фон дер Лайен обеща също така да продължи да кара „Русия да плаща за военната си агресия“. „Сегашните ни санкции засегнаха дълбоко руската икономика и много скоро ще предложим на държавите членки своя 12-и пакет от санкции“, посочи още тя.