Премиерът Николай Денков и Володимир Зеленски са провели днес телефонен разговор за сътрудничеството в Черно море. Според украински медии двамата са обсъдили инициативата на България, Румъния и Турция за разминиране на морето и гарантиране на безопасно мореплаване.

„Разговарях с българския министър-председател Николай Денков за начините за по-нататъшно укрепване на сигурността в Черно море в условията на руска милитаризация и заплахи за свободата на корабоплаването. Украйна укрепва глобалната продоволствена сигурност с алтернативния коридор за износ в Черно море. Оценявам високо съвместната инициатива на България, Румъния и Турция за морско разминиране. Украйна е готова да вземе активно участие в съответните усилия. Украинско-българското партньорство става все по-силно и това е точно този вид черноморско единство, което ни позволява да се противопоставим на руската агресия, да укрепим глобалната продоволствена сигурност, да ускорим интеграцията на Украйна в ЕС и да подкрепим #Формулата на мира“. Това написа украинският президент в своя акаунт в Х (Туитър).

Денков и Зеленски са разговаряли и за хода на споразуменията, постигнати през лятото при визитата на украинския президент у нас.