Албания и Северна Македония без всякакво съмнение ще бъдат част от Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като се срещна албанския премиер Еди Рама в Тирана и със Зоран Заев в Скопие.

По думите ѝ присъединяването им не е въпрос на "ако", а на "кога". 

Фон дер Лайен каза, че двете страни са имали изключителен напредък в своето развитие и се надява подновяването на преговорите за членство в Общността да започне до края на годината.

"Европейският екип е до вас. Ние имахме проблем в началото със съседите на Западните Балкани, но ще го преодолеем (...) Колкото по-бързо се развива Берлинският процес, толкова по-бързо се развива европейската интеграция. Албания заслужава и ще бъде в ЕС, няма никакво съмнение. Давам пълната си подкрепа на преговорите с Албания и Северна Македония колкото се може по-скоро. Вие споменахте някои трудности, аз съм решена първата междуправителствена среща да се проведе. Това сме го обсъждали преди, ние работим по въпроса", заяви фон дер Лайен. 

От своя страна Еди Рама благодари на председателката на Европейската комисия за помощта, оказана от ЕС на Албания след земетресението на 26 ноември миналата година.

Рама определи ситуацията със забавянето на присъединителните преговори на страната с ЕС като "абсурдна" и е отбеляза, че България блокира началото на преговорите със Северна Македония, което спира и Албания.

Фон дер Лайен е заяви, че ЕС работи за мобилизирането на 9 млрд. евро в проекти в региона в периода 2021 - 2027 г., като потенциално това би могло да донесе инвестиции на стойност до 20 млрд. евро.