Румънският президент Клаус Йоханис подписа указ, с който освободи от поста началника на специализираната структура за борба с корупцията Лаура Кьовеши, предаде „Аджерпрес”. Така той изпълни решението на Конституционния съд от преди месец, с което той беше задължен да я уволни.

„Корупцията засяга живота на всеки гражданин и развитието на Румъния”, подчертава Йоханис, като неговата говорителка посочи пред медиите, че няма значение кой ще е начело на Националната дирекция за борба с корупцията – важното е институцията да продължи да работи на възможно най-високо професионално равнище.

Лявото правителство в Букурещ, което води истинска война както с Кьовеши, така и с Йоханис има повод за празнуване. До решението на Конституционния съд се стигна след като правосъдният министър подаде сигнал за нарушения срещу антикорупционен прокурор №1 на базата както на конкретни случаи, така и на медийни публикации.

Много от водещите политици в социалдемократическа партия (а и не само) станаха клиенти на прокуратурата именно по линия на разследвания на корупция и злоупотреби. Това в крайна сметка ги лиши от нужната обществена подкрепа, за да овладеят всички политически лостове в северната ни съседка.

Румъния през последните години изпреварва България в множество аспекти на растежа, инвестициите и държавното управление, като според наблюдатели именно ефективната борба с корупцията е в основата на този успех.

Гражданите също са силно чувствителни към темата за подкупните политици и на няколко пъти големи протестни вълни принуждават ползващото се иначе с относителен медиен комфорт правителство да променя спорни решения.