Управляващите в Румъния не смятат да подават оставка, а само да направят козметични промени в кабинета.

Най-вероятно в следващите дни първи с поста си ще се раздели правосъдният министър. За осма поредна вечер хиляди са на протест в Букурещ.

Със скандирания "Подайте си оставката", близо 10 хиляди души изразиха недоволството си срещу правителството и законовите промени, които биха оневинили корумпираните политици в страната. Множеството се събра на площада на "Победата" в румънската столица и изрази протеста си мирно.

Сериозни притеснения има и в Националната дирекция за борба с корупцията.

Наричат Лаура Кьовеши „Госпожа Антикорупция” в Румъния. Тя ръководи Националната дирекция за борба с корупцията, институцията гордост на румънците, която в последните години изправи пред съда бившия премиер Адриан Нъстасе, още много министри, кметове и депутати в северната ни съседка. Сега Лаура се страхува за бъдещето на агенцията.

„От миналата сряда всеки ден има риск за съдебната система в страната”, каза тя в ексклузивно интервю пред пратеника на bTV Теодора Трифонова.

„За последните няколко години се смениха няколко правителства, но дирекцията за борба с корупцията остава непроменена. Единственото безпокойство сега е със законодателството, да не се променя, защото това може да засегне сериозно нашата работа”, допълни тя.  

„Искам правителството да ни подкрепя не само на думи, искам да виждаме действия и факти от тях”, категорична е Кьовеши.

„Искам бъдещите ми разговори с моите европейските колеги да бъдат в сегашно време, не в минало време за това, което сме правили преди и което вече не можем”, изтъкна тя.

В неделя кабинетът обяви, че отменя указа, с който се декриминализират някои корупционни престъпления. Вчера обаче изненадващо в агенцията са получили почти същия указ, трансформиран като нов проектозакон.

От правителството впоследствие се отказаха и от него.  

„Няма никакви гаранции, че това няма да се случи отново и че управляващите няма да опитат отново да го прокарат по някакъв начин в парламента”, отбеляза Лаура Кьовеши.

Сега всички очакват и какво ще е решението на Конституционния съд.