Безпрецедентен мълчалив бойкот. Такъв беше осъществен не къде да е, а в централата на Организацията на обединените нации (ООН) в Женева, съобщава анадолската агенция.

Знаковият бойкот беше насочен към американския посланик в ООН Мишел Тейлър, която трябваше да запази самообладание и да не прекъсне преждевременно речта си, въпреки че докато говореше, вместо лицата на присъстващите в залата, тя виждаше техните гърбове.

Темата на речта на Тейлър беше случващото се в Близкия изток и по-конкретно: позицията на САЩ, които подкрепят Израел във войната с признатата от Европейския съюз за терористична организация "Хамас".

Посланикът на САЩ Мишел Тейлър държа речта си като част от от периодичния преглед на Комитета за съответствието на страната с Международния пакт за граждански и политически права (ICCPR) в Женева.

Гледката, която беше запечана от любителски камери в залата беше шокираща.

Десетки чуждестранни активисти, които защитават правата на ЛГБТИ, коренното население, репродуктивните и други права и водят кампании срещу дискриминацията, се изправиха демонстративно и обърнаха гръб в мълчалив протест по време на речта на американския посланик.

Нещо повече: те окачествиха като недостатъчни отговорите на правителството на САЩ на техните проблеми, свързани с правата на човека.

В основата на бойката обаче стоеше категоричната подкрепа на САЩ за "израелския режим в неговата геноцидна кампания в Ивицата Газа", както беше опрецелен от част от протестиращите.

Случката в ООН идва на фона на продължаващата повече от 10 дни война в Израел и тревогите за цивилното население в Газа, блокирано след началото на военните действия.

Най-малко 3478 палестинци са били убити при израелските атаки в Газа, докато в Израел броят им е над 1400 души, сочат данни на Анадолската агенция.

Протестът се състоя в отговор на решението на САЩ да наложат вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, целяща да установи "хуманитарна пауза" в конфликта, която да позволи на основната помощ да достигне до Газа.

Актът на неподчинение символизираше разочарованието на много народи от позицията на САЩ по израелско-палестинския конфликт.