Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека заяви, че САЩ имат нужда от по-добро ръководство, за да се изправят пред нарастващото насилие срещу етнически и религиозни малцинства, визирайки президента Доналд Тръмп, предаде ДПА.

"Притеснен съм от начина, по който новата администрация все по-често се отнася към случаите, свързани с правата на човека", заяви върховният комисар Зеид Раад ал Хусейн в изказване на годишната сесия на Съвета на ООН по правата на човека. "Необходимо е по-добро ръководство, много по-последователно, за справяне с разрастването на дискриминацията, антисемитизма и насилието срещу етнически и религиозни малцинства", подчерта той.

Ал Хусейн предупреди, че "демонизирането на цели групи като мексиканците или мюсюлманите" и "лъжливите изявления, че мигрантите извършват повече престъпления от американските граждани, са вредни и подхранват ксенофобията".

"Скандализиран съм от действията на президента на САЩ, който не спира да сплашва или да пречи на работата на журналисти и съдии", добави той. Тръмп неведнъж е обвинявал големи медии, че са органи за дезинформация и "врагове на американския народ", припомни ДПА.

Службата на върховния комисар за правата на човека изрази безпокойство и от новия указ на президента, който забранява в продължение на 90 дни в САЩ да бъдат допускани граждани на шест мюсюлмански страни, както и от "политиката, която се опитва да увеличи броя на мигрантите, рискуващи да бъдат експулсирани, въпреки факта, че те може да живеят в САЩ от години или да имат семейства там".

Той подчерта, че такива депортации по ускорена процедура може да нарушават международното право и добави, че е особено загрижен за потенциалното отражение на всичко това върху децата, които може да се окажат зад решетки или разделени от семействата си.

В речта си Ал Хусейн отправи критики и към ЕС, изразявайки притеснение от многократните опити на ЕС да създаде приемни центрове за мигранти извън собствената си територия, в Северна Африка и на други места, без да отчита достатъчно правата на човека.

"Много обикновени европейски граждани приеха мигрантите и им оказаха подкрепа, но техните политически лидери все повече показват ужасяващо безразличие към съдбата им", подчерта Хусейн, откроявайки по-специално Полша и Унгария.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!