Руските сили поставиха украинския град Мариупол под карантина заради страх от холера, пише информационната агенция УНИАН, цитирайки съветник на кмета на града.

„Руските окупатори затвориха Мариупол под карантина. Първата фаза на епидемията в града започна“, заяви Петр Андруишченко.

Нараства броят на хората, които се оплакват от стомашни проблеми. Подозира се, че става въпрос за холера, дизентерия или друг тип подобна инфекция, която се разпространява чрез замърсяване на питейната вода.

„Плитките гробове на загиналите, тоновете боклуци по улиците – всичко това влиза в питейната вода, в морето и рискът от голяма епидемия от голям“, каза още Андруишченко. По думите му броят на смъртните случаи в града от такива здравословни проблеми нараства, но допълва, че няма как заболелите да се проследяват.

„Най-лошото е, че нещо банално като дизентерията в тези условия – без работеща медицинска система, без лекарства, без лаборатории, без ваксини, дори дизентерията може да доведе до хиляди мъртви“, казва съветникът на кмета.

Останалите в града жители са заплашени от смъртоносни бактерии и вируси, тъй като няма централизирана система за осигуряване на питейна вода. Канализацията също не работи.

В същото време - продължава битката за Донбас.

Украински кадри показват последствията от последния обстрел по Лисичанск. Жилищните сгради и инфраструктурата са разрушени. 

Не спират тежките сражения в най-горещата зона на бойните действия в Луганска област - Северодонецк. Президентът Володимир Зеленски посети фронтовата линия близо до града.

Руските сили за започнали настъплени и към град Славянск в Донецка област. Продежда се евакуация на цивилните.

А след като Съединените щати и Великобритания обещаха на Украйна ракети с по-голям обсег, руският президент Владимир Путин отправи предупреждение - доставките ще провокират удари по нови цели в страната.