Унгария защити антиимигрантската си позиция пред Организацията на обединените нации с аргумента, че е решена да запази хомогенното си християнско общество, предаде „Ройтерс”.

"Първо и най-важно, правителството е твърдо убедено, че унгарският народ има правото да живее в сигурност, без да го е страх от терористични зверства", заяви днес външният министър Петер Сиярто пред Комитета на ООН за граждански и политически права. 

През 2015 г. Унгария има "горчив опит", когато около 400 000 мигранти преминаха през територията й на път за Западна Европа, "незачитайки никакви правила", каза той.  Повечето от тях бяха мюсюлмани, бягащи от конфликти в Близкия изток. Будапеща отговори с издигането на ограда по границата си и отхвърляне на предложенията на ЕС за разследване на мигранти на базата на квотна система. 

"Унгарското правителство не допусна нелегални мигранти и няма да допуска в бъдеще", каза Сиярто. Той добави, че "унгарците са живели през последните 1000 години в християнско общество, в интегрирано и хомогенно общество, което смятаме за безценно и продължаваме да държим на това".

Той добави, че неправителствените организации, които лобират за повече толерантност към имиграцията, не са избрани и не представляват унгарския народ.