Унгария и Беларус подписаха ядрено споразумение, предаде Ройтерс. Будапеща заяви, че то е с „голямо значение“ за страната.

Унгарският външен министър Петер Сиярто посочи, че сделката се отнася до трансфер на технологии и знания от Беларус, които да подпомогнат изграждането на втората унгарска атомна електроцентрала – „Пакш 2“.

Тя се строи от руската компания „Росатом“.

Проектът за АЕЦ „Пакш 2“ е разширение на съществуващата АЕЦ „Пакш“, която е първата и единствената атомна електроцентрала, работеща в Унгария.

Площадката на централата „Пакш 2“ се намира в границите на площадката на АЕЦ „Пакш“ на брега на река Дунав, приблизително 5 км южно от град Пакш в област Толна в Унгария.

Основният проект за двата блока на новото съоръжение беше финализиран през октомври 2019 г. Всеки енергиен реактор с водно охлаждане и водно модериране ще бъде затворен в структура с двойна защитна обвивка за защита срещу земетресения, урагани и дори самолетни катастрофи.

Снимка: Reuters

Правителствата на Унгария и Руската федерация сключиха споразумение през март 2014 г. за предоставяне на държавен кредит от 10 милиарда евро на Унгария за финансиране на 80% от проекта. Срокът за погасяване е 21 години.

Останалите 20% от стойността на проекта се планира да бъдат финансирани от правителството на Унгария.

Проектът претърпя дълги забавяния, въпреки че ядрената енергия не е обхваната от санкциите на Европейския съюз срещу Русия, наложени заради войната в Украйна.

Унгария, която получава по-голямата част от енергията си от Русия, се противопостави на разширяването на санкциите, които да включат сектора.