Точно преди нахлуването на руските войски през северната граница на Украйна при Харков през този месец 92-ра бригада губи свой ценен ресурс.

Сателитната интернет услуга Starlink, която войниците използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове, се е забавила до почти спиране.

Управляван от SpaceX на Илон Мъск, компанията Starlink е от ключово значение за украинската армия от най-ранните дни на войната с Русия.

Без пълното обслужване, казаха украински войници, те не могат бързо да комуникират и да споделят информация за изненадващото нападение и прибягват до изпращане на текстови съобщения.

Смущенията представляват първият път, когато руснаците причиняват мащабни прекъсвания на Starlink. Ако продължат да успяват, това може да отбележи тактическа промяна в конфликта, подчертавайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск, пише The New York Times.

Докато Съединените щати и други правителства работят със SpaceX, прекъсванията повдигат по-широки въпроси относно надеждността на Starlink в условията на конфликт.

Starlink работи чрез излъчване на интернет връзка от сателити, обикалящи около Земята. Сигналите се приемат от неземни терминали с размер на кутия за пица, които след това разпространяват връзката като Wi-Fi рутер към лаптопи, телефони и други устройства наблизо.

Сателитите Starlink на компанията SpaceX

Starlink предоставя на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 г., като войниците разчитат на нея, за да насочват свързани с интернет дронове, които се използват за наблюдение и като оръжие, наред с други задачи.