Тела на умъртвени заради коронавируса норки се появиха недалеч от град Холстебро в Дания. Това съобщи „Юронюз“ и радио DR.

Според властите, цитирани от „Юронюз“, те са заровени на два метра и половина под земята, докато радио DR пише, че те са погребани на около метър под повърхността.

Смята се, че това се е случило заради естествените процеси по гниене на телата и тяхното раздуване.

"Опитахме се да сложим повече почва отгоре, но рискът от зараза е малък, въпреки че съществува", каза говорителят на датската полиция Томас Кристенсън.

Дания реши да унищожи 15 млн. норки в началото на месеца заради опасения, че мутация на COVID-19, която се пренася от животните към хората, може да застраши бъдещите ваксини.

Датският министър на земеделието подаде оставка две седмици по-късно, когато правителството установи, че те нямат правно основание за заповедта за умъртвяването.

Към настоящия момент са регистрирани 12 души с подобна мутация на вируса в страната.

Световната здравна организация потвърди, че бозайниците са възприемчиви към коронавируса и може да станат опасни за хората.

Дания има една от най-големите популации норки в света и отглежда животните заради козината им. Според последния доклад над 10 милиона норки вече са евтаназирани, пише още „Юронюз“.

Министерството на околната среда и земеделието изрази загриженост за гробовете на убитите норки в Холстебро, които са изкопани твърде близо до езерото Бутруп.