Седем държави са регистрирали мутиралия в норки SARS-CoV-2 при хора, сочат последните данни, цитирани от „Гардиън“.

По-рано този месец вариантът на COVID-19 беше открит в Дания и наложи спешно унищожение на всички норки в страната. Държавата е най-големият производител на кожи от норки в света.

Разликата на този вариант с името C5 е, че той е по-малко податлив на антитела и би поставил под заплаха ефективността на разработваните ваксини.

Дания, Холандия, Южна Африка, Швейцария, Фарьорските острови, Русия и Съединените щати са докладвали мутации свързани с норки, но открити при хора.

До момента нямаше ясни данни за откриването на този вариант на места, различни от Дания. Учените от цял свят качват информация за генома на новия коронавирус онлайн и постепенно базата данни регистрирала случаи по цял свят.

Директорът на Института по Генетика към университетския колеж в Лондон Франсоа Бало коментира, че тези данни допълнително накланят везните в полза на унищожаването на норките.

„Колкото повече болни норки има, толкова по-често ще се разпространява инфекцията към хората. Мутацията сама по себе си може да не е по-страшна, но по-добре да не рискуваме“, коментира той.

Всички вируси мутират, като техните различни вариации не е задължително да бъдат по-опасни от предишните. По-важното – учените все още нямат категорични данни дали тази мутация е възникнала първо в норките или първо в хората.