Дания, най-големият в света производител на кожи от норки, унищожава популяциите във всички ферми. Причината e открита мутация на новия коронавирус, която се предава и към хората.

Според здравния министър близо половината от случаите на коронавирус в северните части на страната, които са около 800, идват от фермите. В Дания има около 1100 такива обекта. Вирусолози вече са провели експерименти с мутацията.

Страната е най-големият производител на кожи от норки. Експерти изчисляват, че стойността на популациите за стопански цели за 2020 г. е между 350 и 400 млн. евро.

У нас има две ферми за индустриално отглеждане на норки. Едната от тях е в село Меджерито.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Петя Алтимирска, председател на гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи, по безспорен начин се е доказва от последните информации от Дания, Холандия и още 6 страни, че тези обекти, освен, че са жестоки към животните, са вредни и за общественото здраве. 

„За този факт алармираме от три години, обърнахме внимание на ифекциозните и заразните заболявания, които могат да предизвикат. За нас единственото решение на този проблем в момента, е да се предприемат мерки като в Дания и Холандия – незабавно прекратяване на дейността на тези обекти и забрана за добив на ценни кожи в България“, посочи Петя Алтимирска. 

650 души са постоянно живеещи в село Маджерито. Кметът Грозданка Димова отбеляза, че сред хората няма притеснения. Те обаче се притесняват, че животни от фермата излизат от обекта, влизат по дворовете и унищожават пилета. За това обаче са били обезщетени от фирмата. 

Снимка: btvnovinite.bg

„От началото на кризата с коронавируса сме вземали проби няколко пъти и те са изплащани в Националната лаборатория в София. Резултатите до сега са отрицателни, последната проба е от миналата седмица. Днес се изпращат нови проби“, обясни Силвия Йорданова – управител на фермата за норки. 

Д-р Дамян Миков – директор на областната агенция за безопасност на храните в Стара Загора, обясни, че от юли-август действа план за мониторинг на животните по препоръка на Центъра за оценка на риска и на Световната здравна организация за защите на здравето на животните.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вземат се проби от норките във фермата по схема и това ще продължи од края на 2021 г., както е разписано в програмата, в която България участва“, посочи той.

Пламен Петров – зам.-организатор по отглеждането на норките във фермата, потвърди, че животните са в много добро здравословно състояние и няма болни. 

Периодично се правят тестове и на хората, които работят във фермата с норките. Последният е бил миналия четвъртък, тествани са 11 души и всички са с отрицателен тест за коронавирус.