Държавната гранична служба на Украйна е забранила влизането в страната на мъже от Русия. Забраната важи за руски граждани от мъжки пол от 16 до 60 години. Това обяви шефът на граничната служба Петр Цигикал на заседание с участието на президента на страната Петро Порошенко, съобщи ТАСС.

Със забраната са въведени засилени мерки за контрол касаещи се до всички чужди граждани, най-вече до гражданите на Руската федерация. Изключения ще бъдат правени при възникнали ситуации от „хуманитарен характер”, например погребение.

Порошенко е предложил да бъдат завишени изискванията при регистрацията на руснаци в десетте области на Украйна, където е въведено военно положение.

Крутите мерки са следствие на конфликта между Русия и Украйна, който възникна в Керченския проток, между руския и украинския флот. Москва арестува украински матроси от три плавателни съда с мотива, че са нарушили руските граници. Киев обаче настоява, че нарушение на границите не е имало и моряците са били задържани без основание.

В отговор на задържането на украинските моряци Петро Порошенко обяви военно положение в Украйна. Редица анализатори обаче разчетоха решението му като предизборен ход, а тримата предишни президенти – Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, се обявиха против въвеждането на военно положение в страната.