Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече предполагаемото участие на Украйна в атаката срещу склад за гориво в руския град Белгород, тъй като не му е известна цялата военна информация, предаде Ройтерс.

"Не мога нито да потвърдя, нито да отхвърля твърдението, че Украйна е участвала в това просто защото не разполагам с цялата военна информация", каза Кулеба на пресконференция в Полша.

Той добави, че Украйна изчаква официалния отговор на Русия на предложенията на Киев от мирните преговори в Турция и че чуждестранните сили не оказват натиск върху Украйна да направи компромис в преговорите.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обвини Украйна, че стои зад пожара, без да предостави допълнителни доказателства. 

"Пожарът в петролната база е възникнал в резултат на въздушен удар, дошъл от два хеликоптера на украинските въоръжени сили, които са навлезли на територията на Руската федерация, летейки на малка височина", заяви Гладков.

Ако информацията бъде потвърдена от Украйна, това ще е първият украински въздушен удар срещу руска земя, допълва Ройтерс.

Пожарът е обхванал горивни резервоари, съобщи руската държавна медия ТАСС, като се позова на руското министерство на извънредните ситуации.

Двама служители на депото са пострадали при пожара, но животът им не е в опасност, каза още Вячеслав Гладков. Жителите в близост до депото са евакуирани. Службите за спешна помощ са на мястото на инцидента и се борят с огъня, като няма опасност за населението на града, допълва губернаторът.

Снимка: Ройтерс

В депото горят около 16 000 куб. м (3,52 млн. галона) гориво, съобщи руската държавна медия РИА Новости, като се позова на службите за спешна помощ. Осем цистерни с по 2000 куб. м гориво всяка са в пламъци и има опасност пожарът да се разпространи върху още осем цистерни, съобщиха от службите за спешна помощ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин е бил информиран за пожара.

"Предприемат се мерки за реорганизация на пунктовете за доставка на гориво, така че случилото се в никакъв случай да не се отрази на нивото на снабдяване с всички необходими видове гориво", заяви Песков.

Руските военни претендират за въздушно превъзходство над Украйна.

"Въздушното превъзходство по време на операция е абсолютен факт. А що се отнася до случилото се, вероятно не ние трябва да даваме оценки, а нашите правоприлагащи органи", допълни Дмитрий Песков.

Белгород се намира близо до североизточната украинско-руска граница, отвъд която се намира големият украински град Харков, уточнява Си Ен Ен. Областта е използвана като плацдарм за руските сили малко преди инвазията, а оттогава Харков е безмилостно обстрелван с ракети.