Украинската група „Оркестър Калуш” спечели конкурса „Евровизия” с песента „Стефания”.

Украйна беше четвърта при гласуването на журито, но победи в конкурса с категорична преднина при гласуването на зрителите, като събра общо 661 точки. На второ място се нареди Великобритания с 466 точки, а трета остана Испания с 459 точки.

Финалът на песенния конкурс беше гледан на живо от публика от близо 7500 души в италианския град Торино и от милиони зрители по телевизията.

„Оркестър Калуш” беше определена от букмейкърите за явен фаворит на тазгодишното издание на конкурса. Страната получи подкрепа и заради войната, която започна с инвазията на Русия през февруари.

Тя бе избрана да представя Украйна на „Евровизия” преди началото на войната.

Групата е шестчленна и е съставена от Олег Псюк, Тимофий Музичук, Игор Диденчук, Олександър Слободяник, Виталий Дужик и Ем Си КилимМен. В основата е тричленната  хип-хоп и рап група „Калуш”, кръстена на украинския град Калуш, в който е роден нейният вокалист Олег Псюк. В този си формат тя има два издадени албума. Звученето й е ултрамодерно.

Миналата година група „Калуш” решава да еволюира от рапа и хип-хопа и да създаде нов музикален проект, смесващ модерните стилове с украинския фолклор и така се ражда „Оркестър Калуш”, в който към първоначалните трима основатели на бандата се присъединяват още трима изпълнители. 

Песните на „Оркестър Калуш” включват традиционни украински фолклорни инструменти, като теленка и сопилка, наподобяващи на флейта или кавал. На сцената изпълнителите излизат с традиционни украински облекла, които са с богато бродирани орнаменти. Единствено фронтменът Олег Псюк добавя елемент на модерност под формата на ярко розова шапка, с която не се разделя.

Песента „Стефания” е посветена на майката на вокалиста на групата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!