Украйна обяви, че ще издава NFT (non-fungible token - незаменими токени, които най-често представляват дигитално културни наследство -бел. ред) за финансиране на въоръжените си сили, тъй като криптовалутата става все по-популярно средство за оказване на подкрепа на правителството в Киев. Това заяви министърът на дигиталните технологии на Украйна Михаил Федоров съобщава „Гардиън“.

Правителството е отменило по-ранните планове за отплата към криптодонорите с т.нар „Еърдроп“(Airdrop) - безплатен цифров токен, който обикновено се дава като награда на хора притежаващи портфейли за криптоактиви и участващи в определени проекти.

 

Този ход идва, след като украинският апел за дарения на криптовалута надхвърли 50 млн. долара (38 млн. британски лири) и след като Федоров публикува искане за дарения в биткойни, етириум и тетър, припомня Гардиън.

Какво е NFT?

NFT предоставят собствеността върху уникален дигитален артикул – с произведения на виртуално изкуство като видео, снимка, илюстрация и др.  

Създателите на самите творби запазват правата си над тях, както и притежанието гарантирано от NFT след плащане на съответната сума от любителите на изкуството. Възможно е да се създадат множество копия на дигитален файл, но неговия дигитален собственик ще продължи да бъде само един. Пример за такава покупка е, когато някой плаща за копие от албум в ограничен тираж на любима група.

Концепцията на NFT е предназначена да гарантира собственост на съответното произведение, която не подлежи на копиране. Само един потребител може да съхранява оригиналния NFT токен.

Как украинците вече използват NFT?

Когато новините за войната в Украйна започнаха, група крипто активисти и ентусиасти се събраха, за да подкрепят Украйна, организирайки търг на NFT,  изобразяващ украинското знаме.

Неправителствената организация „Украин ДАО“ събра 2258 ETH (около 6,75 млн. долара) в търг, който започна на 26 февруари и приключи на 2 март. Идеята е на Алона Шевченко, украинска активистка, живееща в Англия, и Надя Толоконикова, съосновател на „Пуси Раят“, съобщават от „Декрипт“.

„Аз лично настоявах за използване на украинския флаг“, казва  Толоконикова пред „Декрипт‘. „Тъй като не става дума за конкретни художници или естетика, това е чист жест на солидарност,“ допълва още тя.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!