Украйна е привикала българския посланик в страната заради изказването на президента Румен Радев по време на предизборен дебат, че Крим „в момента е руска територия“, предаде „Ройтерс“.

Киев е предал позицията си на посланика ни за "некоректността и неприемливостта" на коментара на Радев и обяви, че очаква от българския президент да оттегли думите си.

Украинските дипломати смятат, че изказването се разминава с официалната позиция на София, която е в подкрепа на суверенитета и територията на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници.

Въпросът беше повдигнат и по време на дневния брифинг на Европейската комисия. Брюксел не коментира думите на Румен Радев, но припомни позицията си относно  "Крим"

„От гледна точка на ЕС и неговите 27 държави-членки Крим е украинска територия, която беше незаконно анексирана в нарушение на международното право от Русия“, заяви говорителят на ЕК Петер Стано.

Преди минути Радев обясни тезата си от снощи.

„Няма никаква драма, въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи – има реалности в политиката и в момента Крим е руски.

Като „абсолютен гаф на действащия президент" - така кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева нарече изразената от Румен Радев позиция. 

Думите на Радев от вчера повтарят казаното от него и през 2016 г., като той подчерта още, че санкциите не дават резултат и трябва да се търси „прагматизъм“ в отношенията между ЕС и Москва. Съперникът му проф. Анастас Герджиков също заяви, че имаме интерес да работим с Русия, но „Крим е украински - това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея“.

Полуостровът беше окупиран от Русия през 2014 г., като там след това беше проведен силно критикуван от международната общественост референдум, след който Москва възприема Крим като част от територията си – макар това да не е признато от западните сили, ЕС и Украйна.