Кандидатите за президент – Румен Радев и Анастас Герджиков, които се явяват на балотаж на 21 ноември, сблъскаха позиции в дебат по БНТ.

Съставянето на редовно правителство

„Още от първите консултации подканвам партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерено. Правителството трябва да е съставено около ясна визия как да се излезе от кризата“, обяви Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Вярвам, че ще има правителство и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има правителство и редовен кабинет“, заяви Герджиков.

Той упрекна Радев, че не е успял да намери общите неща между партиите в 45-ото и 46-ото Народно събрание, а не да търси разделителните линии.

Президентът не е архитект на коалиции, президентът създава условия този дебат да протече по най-добрия начин, отговори му президентът.

Румен Радев отново обяви, че не стои зад формацията на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ и не се занимава с политическо инженерство. Ако реша да създавам партия, ще застана отпред, уточни той.

Отношенията с ДПС

Относно профила за президент, посочен от лидера на ДПС Мустафа Кардайъ, Анастас Герджиков коментира: „Това, което чух е, че кандидатът за президент трябва да бъде обединител на нацията, лице на държавността и лице на страната пред света“. Той попита Радев дали не се припознава в същия този профил.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ръководството на ДПС отдавна ми иска оставката – българите помнят защо, няма да го изброявам тук. Президентът не е политически неутрален, длъжен е да има мнение, политическа оценка“, коментира Радев.

От думите му става ясно, че не се притеснява от призивите на ДПС, защото избирателите имат свободна воля, и на първия тур е бил подкрепен и от техни поддръжници.

Герджиков подчерта, че на първия тур е получил 80% от гласовете на ГЕРБ и около 10% от останалите партии.

Той нападна Радев с думите: „Вашият началник щаб Бойко Рашков е давал фалшиви новини“.

„Само хората, които разчитат на купен вот, могат да заклеймяват действията на Бойко Рашков. Хората масово одобряват, благодарят, че вече не са мачкани, допълни Радев“, контрира Радев.

Македонският въпрос

Според Герджиков е нужен друг подход към Северна Македония и трябва да започнат разговора.

„Единствено, което българката държава иска, е да се спазва Договорът за добросъседство, да се спре езикът на омразата и да се уважават правата на българите там и да е подобри транспортната свързаност“, заяви ректорът на СУ.

Радев напомни, че все още се нарушават правата на български граждани в Северна Македония.

„Преди ние да сме получили ясни и необратими гаранции, гарантирам, че България не може да каже „Да“ на членството на Република Северна Македоня в Европейския съюз, преди да се прекрати нарушаването на правата на българските граждани в РСМ, да се унищожава българското културно наследство, да се изкорени езикът на омразата в музеи, държавни институции, учебници“, подчерта президентът.

Отношенията с Русия

„Отношенията с Русия трябва да са прагматични. Имаме интерес да работим с Русия, така както имаме интерес да работим с всяка страна с подобна икономика“, каза Анастас Герджиков.

Радев обяви, че няма как Русия да бъде враг на българите, защото виждат в нея освободител.

„Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС – Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС“, коментира Радев.

Герджиков определи тази позиция като сближаване на позициите между двамата

„В никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея“, допълни Герджиков.

„Във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма“, отговори Радев.

COVID кризата и мерките

„Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее – на обществения и културния живот да продължат да функционират. Нужните решения за здравната криза вече са в ход и служебното правитеслтво ги изпълнява. От днес данните на Ройтерс показват, че България е първа по спад на броя на заразените в Европа“, защити мерките, въведени от служебното правителство Радев.

По думите му най-важната задача на служебното правителство е била да не остави никого без медицинска помощ. 

Герджиков изрази мнение, че въвеждането на изискването на зелен сертификат спъва икономиката.

„Болниците са пренатоварени, а броят на починалите се увеличава. Не се справяме с кризата, защото мерките са въведени твърде късно. Не са така розови нещата, затова ви призовах да слезете на земята. Не е вярно, че има материали и лекарства. Не е вярно, че медиците са си получили парите. Излезте на улицата, питайте първия срещнат дали се справяме с кризата“, атакува Герджиков.

Радев заяви, че почти винаги посещава болниците в населените места, в които ходи.

Двамата кандидат-президенти потвърдиха, че са ваксинирани срещу COVID-19.

Искрено и лично

И двамата кандидат-президенти обявиха, че най-добрият им съветник е съвестта.

Като своя най-голяма грешка Герджиков определя работохолизма и смесването на работата с личния живот.

Радев определя като пропуск, че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима „Борисов“.

Като свое най-силно качество Радев посочи целеустременост, а най-слабо – предоверяване.

За своите най-силно и най-слабо качество Герджиков определи доверието му в хората.

И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата.

Най-голямото постижение в живота на Герджиков е намирането на общ език с всички, а на Радев – децата му и успехите му за трансформиране на модела на военна подготовка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!