Украинският президент Петро Порошенко обяви днес в Киев, че се е споразумял с руския си колега Владимир Путин за освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко, предаде АП.

Савченко беше осъдена и излежава присъда от 22 години затвор в Русия, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Порошенко двамата с Путин се споразумели в телефонния си разговор снощи, който се състоял по инициатива на украинската страна, за формула, която ще направи възможно връщането на Савченко. Украинският президент обаче не разкри подробности.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков съобщи снощи, че двамата президенти са разговаряли за Савченко, както и за руските офицери Александър Александров и Евгений Ерофеев, осъдени вчера за водене на агресивни военни действия срещу Украйна.

"Вчера инициирах разговор с Путин и въз основа на свършената предварително работа съумяхме да съгласуваме алгоритъм за освобождаването на Надежда", заяви днес Порошенко на съвместна пресконференция с датския премиер Ларс Льоке Расмусен, предаде ТАСС.

"Вчера съдът произнесе решение по делото на Ерофеев и Александров и това решение на съда открива определени възможности за задействане на механизма за размяна", каза украинският президент. Той обаче не спомена конкретни срокове и поясни, че "въпросът не може да бъде предмет на политически игри". Според Порошенко има възможност да бъде уредена съдбата и на други осъдени в Русия украинци.

Още в края на март той бе казал, че има готовност за размяна на Ерофеев и Александров за Савченко, припомня ТАСС. Песков коментира изявлението на Порошенко тогава с думите, че в този случай "руската страна ще действа в строго съответствие с националното законодателство. Решение може да вземе единствено президентът."
За такава възможност бе намекнал и ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов. Самият Путин каза миналата седмица, че Москва е в контакт с Киев по въпроса за размяна на Савченко, но предупреди да не се избързва.