Украинският президент Володимир Зеленски кацна на военното летище Чампино в Рим за посещението си в Италия и Ватикана. Той беше посрещнат при изключителни мерки за сигурност от вицепремиера и външен министър Антонио Таяни и украинския посланик Ярослав Мелник.

Италия приветства президента на Украйна Володимир Зеленски. Подновяваме нашия ангажимент заедно с украинския народ в защита на свободата и демокрацията“, написа в Туитър вицепремиерът Антонио Таяни.

Зеленски пристигна на римското летище със самолет с надпис „Италианска република“. За придвижването в столицата е подсигурена охраната на внушителен апарат за сигурност, под координацията на италианските разузнавателни служби. Над 1000 агенти са на линия.

Изработен е и план за сигурност, който включва забранена за полети и за дронове в зонине, в които ще се движи. Има също така конна полиция и хеликоптери. На терен са и екипите на полицията за борба с тероризма и карабинерите.

След пристигането си в Рим Зеленски написа в Туитър: „Срещи с президента на републиката Серджо Матарела, министър-председателя Джорджия Мелони и папа Франциск. Важно посещение за победата на Украйна".

Украинският лидер беше посрещнат с почести в президентския дворец Куиринале, където малко след 12 часа местно време се срещна с президента Серджо Матарела. Сред присъстващите бяха министърът на външните работи Антонио Таяни, генералният секретар на президентството на републиката Уго Зампети, съветникът по комуникациите Джовани Грасо.

Още в началото на разговора Серджо Матарела увери украинския президент, че Италия е „изцяло на ваша страна“.

След 13 часа премиерът Джорджа Мелони ще приеме за обяд украинския президент в сградата на Министерски съвет. Програмата не е официално потвърдена, но след това се очаква двамата лидери да направят съвместни изявления пред пресата.

В следобедните часове Зеленски ще се отправи към Ватикана, където ще разговаря с папа Франциск.