Украински ракети удариха петролно съоръжение в контролиран от Русия град в Луганска област. Това съобщи в Телеграм ръководител на силите на проруските сепаратисти в областта.

Снимка: Reuters

„В резултат на ракетен удар с касетъчни боеприпаси по Свердловск е повредено съоръжение за съхранение на горива и смазочни материали“, пише в канала си Леонид Пасечник. 

Няма официална информация за жертви или ранени.

През 2016 г. Украйна преименува малкия град Свердловск, който е окупиран от руските сили от 2014 г., на Довжанск. Според украинските медии при ракетната атака е била поразена и руска военна база.

Наскоро Киев изстреля ракети и по заводи за преработка на петрол и складове за гориво в допълнение към военни цели, за да затрудни логистиката на руските военни.

А в последното си видео обръщение украинският президент Зеленски критикува бавното предоставяне на западна помощ за противовъздушна отбрана. Той за пореден път подчерта спешната нужда на страната му от оръжия за противовъздушна отбрана. 

Според Зеленски руснаците активно използват разрушителна тактика на фронтовата линия край Харков и в източната част на Украйна, в Донецка област, в посока Часов Яр и Покровск.

През последните дни украинският президент вече няколко пъти поиска доставката на две допълнителни системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

По думите му това ще осигури по-добра защита на Харков, който многократно е бил атакуван от въздуха. Градът в Североизточна Украйна е един от най-тежко засегнатите от войната.

Споменатите от Зеленски изтребители бяха обещани на Украйна преди една година. Според официалната информация обаче F-16 все още не са пристигнали.