Британският министър на отбраната Грант Шапс призова Германия и други западни съюзници да разрешат на украинския президент Володимир Зеленски да използва техни оръжия за нанасяне на удари по мишени в Крим. 

Шапс отказа да потвърди дали Обединеното кралство ще позволи оръжия, доставени на Украйна, да бъдат използвани срещу цели в Русия, но каза, че те са били изстрелвани срещу силите на руския президент Владимир Путин в анексирания Крим, съобщи БТА.

Британският министър Шапс заяви, че Путин „блъфира“ във войната в Украйна, но каза, че е „изключително обезпокоен“ от укрепващия съюз между руския лидер и китайския му колега Си Дзинпин.

 

Великобритания достави на Украйна ракети с голям обсег „Сторм шадоус“, а други съюзници предоставиха сходни оръжия. 

„Обединеното кралство е много по-отворено по отношение на начина, по който се използват нашите оръжия, включително в Крим, на който гледаме като на неразделна част от Украйна; фактът, че той беше завзет от Путин през 2014 г., не променя това“, каза Шапс в предаването на „Скай нюз“.

 

Министърът на отбраната каза, че Украйна се бори за своето оцеляване, а Великобритания е в челните редици в оказването на подкрепа на страната, така че „насърчава другите да направят същото.“

Крим е полуостров в северната част на Черно море, на югозапад от Азовско море. След разпадането на Съветския съюз, през 1991 г., на Кримския полуостров е образувана Автономна република Крим, която заедно с град Севастопол влиза в състава на новата независима държава Украйна. Преобладаващото руско население в автономната република и разположените на полуострова съгласно двустранен международен договор руски военноморски бази на незамръзващото Черно море са причина за напрежение между Украйна и Русия.

На 5 май 1992 г. Крим обявява независимост, която не е призната, и впоследствие е постигнато съгласие да остане част от Украйна като автономна република. Севастопол, намиращ се на територията на полуострова, остава град със специален статут (подобно на столицата Киев) поради наличието на главната руска военноморска база на Черно море.

Кримската криза настъпва на територията на Автономна република Крим и в град Севастопол през март 2014 г, поради анексирането от страна на Русия. От 23 до 27 февруари се осъществява принудителна смяна на изпълнителните органи на властта в Севастопол и в Автономна република Крим. Новите власти отказват да признаят легитимността на правителството в Киев и се обръщат за помощ към ръководството на Русия.

Местните органи на властта в кратки срокове организират и провеждат на 16 март референдум за статута на Крим. На населението е предложено да отговори на въпроса за възможността за излизане на Автономна република Крим от състава на Украйна и присъединяването ѝ към състава на Руската федерация.

На 17 март 2014 година, въз основа на резултатите от референдума и Декларацията за независимост, приета на 11 март, е провъзгласена суверенна Република Крим, в състава на която влиза град Севастопол в качеството си на град с особен статут. На 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта – Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.