Официалната украинска власт се обърна с молба за помощ към нелегалните хакерски групировки в страната. Те искат хакерите да помогнат за киберзащитата на критична държавна инфраструктура и да извършват онлайн разузнавателни мисии срещу Русия, предаде Ройтерс.

След започналите на 24 февруари атаки срещу редица украински гредове, в хакерските форуми в страната се появиха молби за помощ за доброволци.

„Киберобщество на Украйна, време е да се намесим и да защитим киберсигурността на държавата ни“, пише в призивите.

Междувременно официална молба за помощ е отправена към фирмата „Сайбър юнит текнолоджис“, която традиционно работи с властта по защитата на критична онлайн инфраструктура.

Според собственика на фирмата Йегор Аушев доброволците ще бъдат разделени на две групи – отбрана и нападение. Отбранителните хакери ще се стараят да поддържат инфраструктурата, като електроцентрали и водни системи. Групата за атака ще извършва военен дигитален шпионаж срещу руската армия.

Още в деня на първата атака срещу Украйна беше съобщено за мащабни кибератаки.

От руска страна не е по-различно – по време на атаката срещу Украйна, множество сайтове също паднаха, сред които официалната страница на Кремъл и онлайн каналите на телевизията Russia Today.