Стотици палестинци се евакуираха от болницата „Ал Шифа“ в град Газа. Тел Авив съобщи, че проверява информацията за израелски удар по училище на ООН, използвано за убежище.

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и трудострояването им Филип Лазарини съобщи, че агенцията му е получила „ужасяващи“ кадри и снимки с десетки убити и ранени при нападение срещу училището в Северна Газа, пише Ройтерс.

Ударът е бил нанесен „на разсъмване по училището „Ал Фахура“, съобщи за АФП служител на министерството.

Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват тела, някои от които покрити с кръв, а други с прах, в стаите на сградата, където под училищните чинове са били постлани матраци.

Все по-вероятно е израелската да разшири военната си операция и към южните части на анклава.

Пеша, без багаж и с бели знамена – така пациенти и хора без дом напуснаха „Ал Шифа“. Според журналист на място нареждането е дошло от израелската армия. Оттам отричат и твърдят, че директорът на болницата ги е помолил да помогнат за евакуацията.

„Израелските сили разрушават отделенията, а болницата се превръща във военна база на окупационните сили. Там остават 126 пациенти, петима доктори и 34 недоносени бебета“, каза Маи ал-Кайла, министър на здравеопазването в Газа.

Засилват се ударите по южния град Хан Юнис, където тази сутрин загинаха най-малко 32-ма палестинци. Тел Авив се закани, че ще преследва „Хамас“, където и да са те.

В същото време многохилядното шествие, потеглило на 5-дневен поход, е пред портите на Ерусалим. Към близките на отвлечените от „Хамас“ се присъединиха лидерът на опозицията и недоволни от цялата страна. Целта им е тази вечер да са пред резиденцията на премиера.

„Правителството трябва да се срещне с нас, очакваме да ни кажат как ще върнат нашите близки. Не можем да чакаме повече, настояваме за действия сега, нека платят каквато цена е нужна, за да освободят заложниците“, каза Ноам Алон, партньор на отвлечена жена.

За първи път снощи в Газа влязоха цистерни с гориво, след като Тел Авив се съгласи да допуска в Ивицата по 2 всеки ден. Тази вечер обаче израелският кабинет може да отмени решението си.

Всичко за конфликта в Близкия изток може да проследите в нашия онлайн репортаж: