Нови данни на учени сочат, че в близките години ракът на маточната шийка може да бъде напълно унищожен, съобщава „Би Би Си”. Причината е успехът на ваксината срещу човешки папиломен вирус (HPV).

Преразглеждане на над 65 проучвания на научното издание „Лансът” (The Lancet) между 60 млн. души показва значителен спад на заразени с папиломен вирус и предракови образувания. Данните са показателни, че този вид рак може да изчезне, посочват учените.

Проучванията са били проведени в 14 страни. Те са разглеждали нивата на заразени с човешки папиломен вирус, генитални зарази, както и ракови образувания.

Резултатите показват, че при ваксинирани момичета на възраст между 15 и 19 г. има огромен спад на заразяване с ЧПВ – 86%, а между 20 и 24 г. – 66%. При гениталните вируси има спад с 67% и съответно 54%. Предраковите образувания са намалели с 51% и 31%.

Проф. Марк Брисън от Канада води изследването. По думите му ще има забележителен напредък в пълното унищожение на вируса. „Едва 4 на 100 хил. са случаите на подобен вирус, но с достатъчно ваксиниране може да се овладее заразата”, обяснява той.

Важно в случая е, че ваксинираните са позитивно повлияли и на тези, които не са получили инжекцията. При тях също се наблюдава значително намаляване на броя инфектирани.