Швейцарски учени от Висшия технически институт в Цюрих принтираха чрез триизмерен принтер меко изкуствено човешко сърце с помпен механизъм, съобщава сайтът TechCrunch, цитиран от БТА.

Един от проблемите, свързани със създаването на изкуствено сърце, е, че металните и пластмасовите механизми много трудно се интегрират с тъканите. Те могат да ги повредят заради неестествения начин на движението им.

Швейцарските учени успяха да се справят с този проблем, като конструираха меко изкуствено сърце, чиито силиконови стени се движат досущ като оригиналния анатомичен човешки орган. В новото изобретение все пак има и някои различия – между клапите са разположени не просто стенички, а цели отделения, които се издуват и раздуват, за да наподобят действието на помпа.

Сърцето беше създадено с използването на 3-D принтер, чрез който учените можаха да възпроизведат сложната вътрешна структура на жизненоважния орган, използвайки меки и гъвкави материали.

В тестовете изкуственият орган се е представил добре, но все още той не може да стане човешки имплант. Работата се състои в това, че сегашните материали издържат само на няколко хиляди удара, което стига едва за половин час работа на сърцето. Екипът планира да бъдат подобрени материалите, за да могат да издържат на по-продължителни натоварвания.